top of page
Pozovnica VD Vizualizator copy.jpg

’Koju Priču Pričas? Pripovedanje kroz fotografiju’’

Beograd, Decembar 2019.

U četvrtak 28-og novembra u 19h otvorila se izložba 'Koju Priču Pričas? Pripovedanje kroz fotografiju', deo festivala Vizualizator.
U 18h održala se panel diskusija na temu 'Dokumentarna fotografija I pripovedanje', a učesnice su se osvrnule na njihov rad koji je deo izložbe.

Ove fotografkinje podstiču kritičko razmišljanje o gorućim lokalnim pitanjima u vezi sa ženskim životima i ljudskim pravima. Nema ničeg moćnijeg od priče, ali pripovedanje u dokumentarnom ključu ima mnogo veze sa nečijom perspektivom. Koju priču želite da ispričate?


Moderatorka: Sanja Solunac, vizuelna umetnica I aktivistkinja
Ucesnice: Sanja Knezević, Andjela Petrovski, Jelena Zigić


Ova izložba je imala priliku da ima svoju premijeru u septembru u kulturnom centru Rič Mix u Londonu u okviru Southeast Europe Future Festivala (SEFF). Radovi petnaest istaknutih ženskih fotografkinja svedoče o tome da slike mogu inspirisati društvene promene i preokrenuti toksične narative.
Izložba govori o zbirci vrlo različitih priča, u rasponu od roda i feminizma do seksualnosti, od baka komunistkinja do seoskih života i marginalizovanih ljudi, kao što su izbeglice i LGBT. Izlozba istražuje identitet i ljudsku ranjivost.

U pitanju su različiti pristupi fotografiji u rasponu od modne, pozorišne ili pejzažne fotografije do posleratnog foto-novinarstva. Dolazeći is šest zemalja jugoistočne Evrope, mnoge od ovih fotografkinja postaju kultna imena u rodnim zemljama ali I u inostranstvu. To priznanje je zasluženo u današnjem svetu u kojem jedna fotografija može promeniti mišljenje javnosti.

Fotografkinje: Mia Novakova, Jelena Janković, Glorija Lizde, Imrana Kapetanović, Boryana Katsarova, Marija Janković, Roxana Pop, Sanja Knezević, Dijana Muminović, Senja Vild, Andjela Petrovski, Jelena Zigić, Katja Goljat, Lazara Marinković, Marcella Zanki

Kustoskinja: Ana Russell-Omaljev, Contemporary Balkan Art

bottom of page